Építőipari munkavédelmi koordináció

Mikor van szükség a munkavédelmi koordináció feladatainak ellátására?

Az épületek kialakításának munkálatai során számos olyan munkafázis alkotja a tevékenységet, ahol baleset kialakulásának veszélye áll fenn, Az építőipari tevékenység tehát magas kockázatú tevékenység, így az ilyen munkát végző vállalatok esetében kiemelten fontos területnek számít a munkavédelem, és azon belül is a munkavédelmi koordináció kötelező feladatainak szintű ellátása.

Azokon a területeken, ahol egyszerre végzi a tevékenységét több kivitelező is ilyenkor bonyolult munkakörnyezet jön létre, ahol nagyon fontos az egyes résztevékenységek kockázatának ismerete, a munkavégzés összehangolása a súlyosabb kimenetelű munkahelyi balesetek elkerülésének érdekében, ahol nagyon fontos az egyes résztevékenységek kockázatának ismerete, a munkavégzés összehangolása a súlyosabb kimenetelű munkahelyi balesetek elkerülésének érdekében.

Mit csinál a munkavédelmi koordinátor?

A munkavédelmi koordinátor a jogszabályban meghatározottak szerint már a tervezés időszakában is együtt működik.

 

Tervezési időszakban a munkavédelmi koordinátor

A tervezővel való szoros együttműködés segítségével minimalizálja a veszélyhelyzetek kialakulásának lehetőségét és maximalizálja a biztonság követelményeinek megvalósulását a különböző feladatokat ellátó személyekkel – szolgáltatókkal

Az építési tevékenység alatt a munkavédelmi koordinátor

– elősegíti a tevékenységek összehangolását az egyes alvállalkozók között
– amennyiben szükséges javaslatot tesz a változtatásokra
– folyamatos ellenőrzése alatt tartja a munkafolyamatokat – természetesen munkavédelmi szempontból, a munkavédelem követelményeit figyelembe véve

Milyen jogszabály vonatkozik a munkavédelmi koordinátor alkalmazására?

A biztonsági és egészségvédelmi koordinátor feladatait és a tevékenység elvégzésének feltételeit az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről szóló 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet és még számos más munkavédelemhez köthető jogszabály, szabvány határozza meg. Az építőipari kivitelezési terv készítése és a kivitelezés során is közre kell működjön munkavédelmi koordinátor. A rendelet alapján a kivitelezési munkálatok nem kezdődhetnek meg biztonsági és egészségvédelmi terv elkészítése nélkül.

Elengedhetetlen, hogy megfelelően képzett és szakmai tapasztalattal rendelkező, gyakorlatias, jogszabályi tudásanyagban is jártas személy legyen.

Kifejezetten fontos, hogy jó csapatjátékos legyen és kiemelkedően kommunikáljon, megfelelően kezelje a konfliktusokat.

Cégünk vállalja a dokumentumok elkészítését a hatályos jogszabályok és szabványok betartásával.
Amennyiben felkeltettük érdeklődését várjuk megkeresését a gepmi@gepmi.hu e-mail címen.
Cégünk a telefonon történő tanácsadásért konzultációs díjat számíthat fel.